4 Seasons in de Maasduinen

7 mei 2018

Zoo Salzburg

Filed under: Barmbichlhof Anger Bayern,Salzburgerland,vakantie — fransmarjosem @ 20:30

De Zoo ligt in het zuiden van de Oostenrijkse stad Salzburg. De geschiedenis van de Zoo begint in 1424; aartsbisschoppelijk dierenpark en vogelkooien. Het 14 hectare grote gebied maakt deel uit van het historische paleispark van Schloss Hellbrunn en grenst aan de gemeente Anif in het zuiden. De dierentuin heeft ongeveer 1.200 dieren in 140 soorten. Het was een prachtige belevenis. Helaas zochten veel dieren door de warmte hun slaapplek ter beschutting op, maar in de ochtenduurtjes hebben we samen toch heel wat dieren mogen bewonderen.

zoo-7-5

2 mei 2018

Salzburg

Filed under: Salzburgerland,vakantie — fransmarjosem @ 21:00

Op korte reisafstand van de Barmbichlhof ligt de prachtige stad Salzburg. De veelbezochte binnenstad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je naar Salzburg rijdt valt direct de grote Middeleeuwse vesting op die boven de stad uittorent, de bouw van deze vesting Hohensalzburg begon in 1077. Salzburg wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg. Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij Stift Sankt Peter, die uit 696 dateert. De geschiedenis van de dom (kathedraal) van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid. De Romaanse dom brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611. Binnen in deze 86 meter lange en 62 meter brede kathedraal kijk je je ogen uit. We genoten van een wandeling door de Getreidegasse met ons oog op de prachtige uithangborden. Hierbij kwamen we ook aan het geboortehuis van Mozart voorbij. Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart hier geboren. Tijdens onze klim naar de vesting, bezochten we het terras van restaurant Stieglkeller met een uniek uitzicht over de oude stad 🙂

salzburg-2-5

1 mei 2018

Seisenbergklamm Oostenrijk

Filed under: Barmbichlhof Anger Bayern,Salzburgerland,vakantie — fransmarjosem @ 21:00

De Seisenbergklamm is een kloof van de Weissbach, een zijrivier van de Saalach. Deze klamm vindt je in Weißbach bij Lofer, in het Salzburger Land.
De Seisenbergklamm ontstond ongeveer 12.000 jaar geleden door het smelt-ijs van de laatste ijstijd. Op het hoogtepunt van de recente ijstijd waren grote delen van Salzburg bedekt met een 1200 meter dikke ijsstroom. Na het smelten, groef de witte stroom eerst een bed door de machtige ijzige afzettingen en vervolgens in de onderliggende kalksteenrots. Omdat de Weißbach nooit grote hoeveelheden water leidde, werd deze diepe nauwe indrukwekkende kloof in de loop van de millennia gecreëerd. Zelfs vandaag blijft de stroom gestaag in de rots graven. Wij hebben genoten van deze indrukwekkende klamm!

seisenbergklamm-1-5

28 april 2017

Kasteel Hohenwerfen

Filed under: Barmbichlhof Anger Bayern,in de natuur,Salzburgerland,vakantie — fransmarjosem @ 19:30

Vanochtend werden we tijdens het openen van de rolluiken in ons vakantieverblijf op de boerderij verrast door een wit landschap buiten! Het heeft vannacht een beetje gesneeuwd! In de planning staat een bezoek aan een groot indrukwekkend kasteel, we nemen onze handschoenen, sjaal en mutsen mee en rijden een half uurtje richting Werfen in Oostenrijk. Onderweg gaat het steeds meer en harder sneeuwen. Dit alles maakt het tot een sprookjesachtige belevenis. Vanaf de parkeerplaats maken we een klim naar de berg waarop het kasteel Hohenwerfen staat, hoog boven de Oostenrijkse stad Werfen in de Salzachvallei, circa 40 kilometer ten zuiden van Salzburg. Het kasteel is omringd door de Berchtesgadener Alpen en het aangrenzende Tannengebirge. Het kasteel is een zus van het kasteel Hohensalzburg, dat dateert uit de 11e eeuw. Tussen 1075 en 1078 werd het gebouwd door de orde van aartsbisschop Gebhard van Salzburg als een strategisch bolwerk boven op de hoge rots. Gebhard, een bondgenoot van paus Gregoria VII en de anti-koning Rudolf van Rheinfelden, hadden drie grote kastelen gebouwd om de Salzburgse aartsbisschop tegen de krachten van Koning Henry IV te beschermen: Hohenwerfen, Hohensalzburg en het Petersberg Kasteel in Friesach in Karinthië. In de daaropvolgende eeuwen hielp Hohenwerfen de heersers van Salzburg, de prins-aartsbisschoppen, niet alleen als militaire basis, maar ook als woonplaats en jacht retraite. Het fort werd in de 12e eeuw en in mindere mate opnieuw in de 16e eeuw verlengd. Echter tijdens de Duitse Boerenoorlog, (1525) kwamen boeren en mijnwerkers en staken het kasteel in brand. Als alternatief werd het daarna gebruikt als staatsgevangenis en had daarom een ​​enigszins sinistere reputatie. Zijn gevangenismuren hebben het tragische lot van veel criminelen gezien. In 1931 werd de vesting, die sinds 1898 door de Aartshertog Eugen van Oostenrijk werd bewoond, opnieuw door een vuur beschadigd. Daarna werd het grotendeels weer hersteld en in 1938 verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het als trainingskamp gebruikt door De Oostenrijkse Gendarmerie (landelijke politie) tot 1987. Sinds die tijd kunnen toeristen Kasteel Hohenwerfen bewonderen.
Vandaag genoten wij van een rondleiding met geweldige uitleg over het leven in het kasteel door de vele honderden jaren heen. En we hadden het geluk dat er sinds 19 april een nieuwe interactieve tentoonstelling in het kasteel gewijd is aan het fascinerende werk van Leonardo da Vinci.
Het gaat niet alleen over Leonardo als uitvinder en architect, maar ook zijn intense belangstelling voor het kunnen vliegen! 1505 beschreef hij de “Codice del Volo” een bekend voorbeeld van moderne bionica (het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan) en probeerde het natuurlijke fenomeen van de vogelvlucht over te dragen aan de kunst van vliegende machines. Dertig interactieve stations en hologrammen zijn in het kasteel opgesteld. Op 4 etages zijn installaties ingericht, zoals het hijsen en transporteren van machines en militaire uitrusting, bouwkunst van kastelen en zijn studies over de vliegkunst van vogels. De kinderen en wij vonden het geweldig wat we allemaal mochten zien en horen over de geschiedenis van dit kasteel.

kasteel-hohenwerfen

24 april 2017

Een dagje vertoeven in Salzburg

Filed under: Barmbichlhof Anger Bayern,Salzburgerland,vakantie — fransmarjosem @ 20:30

Op 20 km reisafstand van ons logeeradres de Barmbichlhof ligt de prachtige stad Salzburg. De veelbezochte binnenstad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je naar Salzburg rijdt valt direct de grote Middeleeuwse vesting op die boven de stad uittorent, de bouw van deze vesting Hohensalzburg begon in 1077. Salzburg wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg. Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij Stift Sankt Peter, die uit 696 dateert. De geschiedenis van de dom (kathedraal) van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid. De Romaanse dom brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611. Binnen in deze 86 meter lange en 62 meter brede kathedraal kijk je je ogen uit. We genoten van een wandeling door de Getreidegasse met ons oog op de prachtige uithangborden. Hierbij kwamen we ook aan het geboortehuis van Mozart voorbij. Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart hier geboren. Tijdens onze klim naar de vesting, bezochten we het terras van restaurant Stieglkeller met een uniek uitzicht over de oude stad, waar we genoten van heerlijke warme apfelstrudel 🙂
24-04-salzburg

Powered by WordPress