4 Seasons in de Maasduinen

24 oktober 2018

Social media

Filed under: Geen categorie — fransmarjosem @ 21:15

Voor diegenen die ons op Facebook missen we zijn gewoon bereikbaar zoals altijd via telefoontje/ appje ­čśŐ
Nederland is niet uniek: in de VS, in Canada en het Verenigd Koninkrijk daalt het aantal Facebook-gebruikers inmiddels. Daar zijn verschillende redenen voor, leggen ervaringsdeskundigen uit.
– Weg met die sociale druk-druk-druk
Die voormalige collega (was dat nou echt een vriend?) die zijn digitale hart bij je uitstort, het complete levensverhaal van een dorpsgenoot, de noodkreet van tante Bets om haar vakantiefoto’s op Facebook te bekijken of het dringende beroep van je overbuurman om vooral de petitie ‘Help het korhoen’ te ondertekenen: nogal wat berichten vragen om een reactie. En ja, je wilt er toch ook gewoon bij horen, ook als ‘infobesitas’ op de loer ligt.
– Genoeg van small talk in het kwadraat
Niks mis met een onschuldig praatje over het weer. Maar waarom melden sommige mensen met droge ogen op hun prikbord dat ze zojuist de vuilniszakken buiten hebben gezet? Of dat zoonlief van acht maanden de broek vol heeft? Of dat het zaterdag is? Op Facebook regeert de overtreffende trap van small talk. Willen we dit allemaal weten? En zo niet, waarom lezen we dit dan? Natuurlijk kun je personen die dagelijks hun ontbijt op Facebook showen ook ‘uitzetten’, maar dan mis je dus ook de ‘nuttige’ berichten.
– Het is verslavend
Nieuwkomers op Facebook verwonderen zich over zoveel gebruiksgemak. En wat grappig, de eerste keer dat iemand ‘vind ik leuk’ aanvinkt bij een bericht dat je hebt geplaatst. Lichtelijk verslavend ook, die ‘likes’ of aardige reacties. En dan zie je bijvoorbeeld in restaurants en caf├ęs dat er meer op de schermpjes van smartphones gekeken wordt dan in de ogen van de tafelgenoot.
– Waak over je privacy
Topman Mark Zuckerberg mijmerde in het boek Het Facebook-effect al dat het zijn ideaal is als je via zijn vinding jarenlang de complete levenslijn van een persoon kunt volgen. Dat zal niet iedereen aanspreken, zeker niet omdat het bedrijf toch al onder vuur ligt vanwege privacy-schendingen.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress