4 Seasons in de Maasduinen

30 mei 2015

Reindersmeer

Filed under: Nationaal Park de Maasduinen — Familie Stammen @ 20:00

Nadat de ochtend herfstachtig was, werd het ’s middag nog prachtig. We gingen met Floris en de kinderen naar het Reindersmeer. Daar kun je zo’n prachtige wandelingen maken.
reindersmeer-blog

Seizoenproducten

Filed under: bakken,happy family — Familie Stammen @ 11:15

blog-baisertaart
Vanochtend samen met de kinderen een rabarber aardbei baisertaartje gebakken. Dit taartje is echt super lekker, de kinderen zijn dolenthousiast! Wil je ‘m ook een keer maken? Hieronder volgt het recept.
Benodigde ingrediënten:
300 g bloem
100 g suiker
120 g boter
4 eieren splitsen, zet het eigeel apart en het eiwit apart in een schaaltje
1 zakje bakpoeder
1 kilo rabarber
1 pond aardbeien
2 zakjes vanillesuiker
1 zakje puddingpoeder, Vanille
250 ml melk
150 g suiker
Bereidingswijze:
Schil de rabarber en snij in kleine stukjes. Haal het kroosje van de aardbeien, was ze en snij ze in stukjes. Voeg de rabarber met de aardbeien in een kom en voeg de 2 zakjes vanillesuiker erbij. Roer het voorzichtig onder elkaar. Zet even opzij.
Doe de boter met 100 gram suiker in een kom en mix het schuimig. Daarna voeg je de 4 eigeel erbij. Zeef de bloem en het bakpoeder erbij en mix nu tot een glad deeg. Bekleed de ingevette springvorm met het deeg, maak een mooi opstaand randje van het deeg.
Neem van de 250 ml melk een paar lepeltjes om daarmee het vanillepuddingpoeder mee aan te roeren. De rest van de melk verwarmen totdat het kookt. Neem van het vuur en meng het vanillepuddingpoeder mengsel eronder. Blijf even roeren. Meng daarna deze warme vanillepudding onder het fruit. Verdeel het daarna op het deeg.
Bij 160 graden circa 55 minuten in de oven bakken.
Als de taart 50 minuten in de oven staat begin je de 4 eiwitten schuimig te mixen samen met de rest suiker. Na de 55 minuten baktijd haal je de taart uit de oven en verdeel je het stijf geklopte eiwit op de hete taart. Daarna zet je de taart terug in de oven en laat je deze nog 15 minuten in de oven bakken. Laat de taart na het bakken goed afkoelen en geniet daarna met koffie of thee van deze heerlijke seizoenstaart!

27 mei 2015

Twee longsleeves voor Trisha gemaakt

Filed under: creatief,handwerken,naaien — Familie Stammen @ 20:30

Een schot in de roos, deze geweldig stofjes met dierenprint! Na de twee jurkjes een stapje verder, zelf 2 longsleeves gemaakt en het valt me reuze mee. Blijkt toch maar weer als je ooit iets geleerd hebt, dan lukt het ook na jaren om dit gewoon weer op te pakken.
longsleeves

24 mei 2015

Ochtendwandeling in de Maasduinen

Filed under: Geen categorie — Familie Stammen @ 19:30

pinksterdag

22 mei 2015

Bosspeeltuin

Filed under: vriendjes en vriendinnetjes — Familie Stammen @ 19:00

Op vrijdagmiddag is Trisha vrij en Sem heeft na zijn weekje kamp waar hij gisteren van thuis is gekomen vandaag ook vrij. Met een vriendinnetje van Trisha, de picknickmand en twee gezellige tijdschriften gingen we richting de bosspeeltuin aan de Ceresweg. Hier kunnen de kinderen zo leuk spelen met water, klimmen, klauteren en schommelen.
ceresweg

21 mei 2015

Schoolkamp Visio onderwijs

Filed under: blinden en slechtzienden,visio onderwijs — Familie Stammen @ 20:00

Vanmiddag heb ik onze oudste opgehaald van het schoolkamp. Wat waren we benieuwd naar zijn verhalen. De weg terug naar huis, heeft hij heel enthousiast verteld wat hij allemaal heeft beleefd! Wat een reuze sprong dat Sem dit allemaal zo goed heeft mee kunnen beleven. Hij heeft ook kunnen vertellen wat hij moeilijk vond en dat hij ons gemist heeft. Voor een kindje met een achtergrond als Sem (eerste 24 maanden van zijn leven ernstig verwaarloosd) is het zowel voor hem als voor ons heel spannend om voor het eerst echt 4 dagen en 3 nachtjes niet bij elkaar te zijn. Maar wat voelt het groot als dit dan allemaal zonder problemen lukt. Sem je bent een KANJER! We zijn super trots op je!
schoolkamp

20 mei 2015

Rokje en haarband voor Trisha gemaakt

Filed under: creatief,handwerken,naaien — Familie Stammen @ 20:00

Het herontdekken van kleertjes zelf maken en al die mooie stofjes zorgen ervoor dat ik regelmatig een verassing voor Trisha heb!
rokje

17 mei 2015

Bosrit

Filed under: happy family,in de natuur — Familie Stammen @ 19:00

Kleurige lente-wandeling vanochtend met de pony’s bij Natalle in Afferden. Toon Hermans dichtte ooit ‘… en wat dacht je van de hemel, hoe die de liefde viert, en in de lente Moeder Aarde weer opnieuw versiert…’.
bosrit

15 mei 2015

Jongen of meisje? Leven met een geslachtsvariatie

Filed under: DSD — Familie Stammen @ 16:00

genderneutral

Jongen of meisje? Leven met een geslachtsvariatie

13 mei 2015

Kinderen die vanaf de jaren 1940 in Nederland geboren werden met een geslachtsvariatie, ondervonden in de volwassenwording schaamte, stigma en taboe. Dit was het directe gevolg van vroegtijdig medisch ingrijpen en het achterhouden van medische informatie.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Margriet van Heesch, waarvoor ze meer dan 40 Nederlanders met een geslachtsvariatie interviewde. Ze promoveert op vrijdag 29 mei aan de Universiteit van Amsterdam.

In Nederland leven ongeveer 80.000 mensen die geboren zijn met een geslachtsvariatie, een geslachtsanatomie die niet helemaal overeenstemt met de norm voor mannen- en vrouwenlichamen. Vroeger heette dit hermafroditisme of interseksecondities. Over het leven met een geslachtsvariatie is nagenoeg niets bekend. Bij mensen die er mee leven is de schaamte te groot om erover te praten. Van Heesch onderzocht op basis van welke kennis in het verleden de keuzes werden gemaakt in de medicalisering van geslachtsvariaties. Ze wilde daarmee inzicht krijgen in de dilemma’s die voortkwamen en –komen uit de pathologisering van geslachtsvariaties.

Net als in de rest van de Westerse wereld, werd ook in de Nederlandse geneeskunde het Amerikaanse idee overgenomen dat geslachtsvariaties met medisch ingrepen ‘genormaliseerd’ konden worden. Men dacht lange tijd – soms nog tot de dag van vandaag – dat het medisch ingrijpen om de genitaliën een ‘normaal’ uiterlijk te geven, en dat vervolgens geheim te houden, enkel voordelen had.

Van Heesch ontdekte tijdens haar onderzoek dat in Nederland het taboe, de sociale isolatie, het stigma en de schaamte de betrokkenen hadden belemmerd te praten over hun geslachtsvariaties. Uiteindelijk, na jaren onderzoek, vond ze meer dan 40 Nederlanders terug en verzamelde hun levensverhalen.
Geen foutje van de natuur

‘Als nu-volwassenen kijken veel van hen met verdriet en onbegrip terug op de medische interventies en de geheimzinnigheid’, vertelt Van Heesch. ‘Waar de littekens rond hun schaamstreek vandaan kwamen, of waarom zij hun leven lang hormonen moesten slikken, daar durfden zij geen vragen over te stellen. Hun variaties – die te boek staan als klinefeltersyndroom, andrenogenitaalsyndroom en androgeenongevoeligheidssyndroom – werden in de medische wetenschap juist door een starre kijk op de man/vrouw-opposities als ‘afwijking’, ‘abnormaal’, ‘aandoening’ of ‘foutje van de natuur’ bestempeld. Dit zette aan tot een cultureel stigma, waardoor er bij het publiek een groot gebrek is aan kennis over geslachtsvariaties.’ Het feit dat gevoelens van schaamte en onbegrip leefden onder volwassenen die als kind ‘genormaliseerd’ waren, wijt Van Heesch echter niet aan individueel betrokken medisch specialisten, maar aan homofobie en heteronormativiteit in de Nederlandse cultuur.
Aanbevelingen

Van Heesch beveelt aan medisch ingrijpen waarvoor geen directe pathologische noodzaak is, in de toekomst uit te stellen tot de kinderen zelf mee kunnen beslissen. Bovendien laten de uitkomsten van haar onderzoek zien dat alle mogelijke medische en niet-medische informatie, en het contact met lotgenoten, onontbeerlijk is om een leven met een geslachtsvariatie te accepteren en in te richten. Van Heesch stelt kortom dat er niets valt te winnen met het geheimhouden van geslachtsvariaties.

Het proefschrift verschijnt op 29 mei bij Amsterdam University Press. Het is dan onder meer te bestellen via bol.com.
Promotiedetails

Margriet van Heesch: Ze wisten niet of ik een jongen of een meisje was: kennis, keuze en geslachtsvariaties. Promotor prof. dr. Tineke Abma (VU). Co-promotoren zijn prof. dr. Hugo Heymans (voormalig directeur Emma Kinderziekenhuis AMC-UvA) en prof. dr. Guy Widdershoven (VU).
Tijd en locatie

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 29 mei om 11.00 uur.
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam.

14 mei 2015

Zonnige Hemelvaartsdag

Filed under: Nationaal Park de Maasduinen — Familie Stammen @ 20:30

Samen met de gezinnen van Jouke en Kim en vijf honden genoten we van een picknick en een wandeling in de Maasduinen. De kinderen hebben samen gezellig gespeeld, eerst in het bos, later aan het water begonnen met pootje baden waarna ze zich niet meer konden bedwingen om gewoon te gaan zwemmen!
14-5-2015

Older Posts »

Powered by WordPress