4 Seasons in de Maasduinen

30 april 2017

Predigtstuhlbahn Bad Reichenhall

Filed under: vakantie — Familie Stammen @ 20:30

De Predigtstuhlbahn werd gebouwd in 1927-1928 en brengt de gasten betrouwbaar naar de 1614 meter hoge preekstoel in Bad Reichenhall. Het is de oudste originele Kabelbaan ter wereld, destijds was de realisatie een mijlpaal in de bouwvoortgang. Bij de Predigtstuhlbahn gaat het om een klassieke pendelbaan. Hierbij worden 2 kabines synchroon de berg op- en bergafwaarts getrokken. Beide kabines reizen op 1 draagkabel en bewegen zich door een trekkabel. De kabine die zich naar het dal beweegt trekt hierbij de andere kabine omhoog en zorgt op deze manier voor een zo groot mogelijke energie-efficiëntie. De besturing en de aandrijving bevind zich in het Bergstation.
Vandaag mochten wij twee keer genieten van de 9 minuten durende rit vanuit Bad Reichenhall naar het topje van de Predigtstuhl en terug naar het dal. Boven aangekomen genoten we van een wandeling door de sneeuw en het adembenemende uitzicht op het dal. De kinderen hadden plezier met de sneeuw en het zonnetje zorgde ervoor dat we op het terras van de Almhütte Schlegelmulde onze jassen even niet nodig hadden. We genoten van een hapje en een drankje in deze bijzondere omgeving. Na een middagje vertoeven boven op deze hoge berg, gingen we met de Predigtstuhlbahn weer naar beneden, het was een zeer speciale belevenis op deze zonnige zondag!

predigtstuhlbahn

29 april 2017

Freizeitpark Ruhpolding

Filed under: vakantie — Familie Stammen @ 20:15

Wat als een sprookjeszagerij 50 jaar geleden begon, werd door voortdurend nieuwe attracties te introduceren verder ontwikkeld in een klein pretpark. In het kabouter kristalmijntje kunnen kinderen kleine edelstenen zoeken. Er staan grote dino’s en je kan een dinosaurusskelet opgraven in originele grootte op de berg van de Dino’s. Er zijn leuke attracties zoals pijl en boog schieten, met een lasergeweer schieten, ballen gooien, er is een drakenrups en een kleine achtbaan. De kinderen en wij genoten van de attracties in dit idylisch gelegen park.
freizeitpark-ruhpolding

28 april 2017

Kasteel Hohenwerfen

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 19:30

Vanochtend werden we tijdens het openen van de rolluiken in ons vakantieverblijf op de boerderij verrast door een wit landschap buiten! Het heeft vannacht een beetje gesneeuwd! In de planning staat een bezoek aan een groot indrukwekkend kasteel, we nemen onze handschoenen, sjaal en mutsen mee en rijden een half uurtje richting Werfen in Oostenrijk. Onderweg gaat het steeds meer en harder sneeuwen. Dit alles maakt het tot een sprookjesachtige belevenis. Vanaf de parkeerplaats maken we een klim naar de berg waarop het kasteel Hohenwerfen staat, hoog boven de Oostenrijkse stad Werfen in de Salzachvallei, circa 40 kilometer ten zuiden van Salzburg. Het kasteel is omringd door de Berchtesgadener Alpen en het aangrenzende Tannengebirge. Het kasteel is een zus van het kasteel Hohensalzburg, dat dateert uit de 11e eeuw. Tussen 1075 en 1078 werd het gebouwd door de orde van aartsbisschop Gebhard van Salzburg als een strategisch bolwerk boven op de hoge rots. Gebhard, een bondgenoot van paus Gregoria VII en de anti-koning Rudolf van Rheinfelden, hadden drie grote kastelen gebouwd om de Salzburgse aartsbisschop tegen de krachten van Koning Henry IV te beschermen: Hohenwerfen, Hohensalzburg en het Petersberg Kasteel in Friesach in Karinthië. In de daaropvolgende eeuwen hielp Hohenwerfen de heersers van Salzburg, de prins-aartsbisschoppen, niet alleen als militaire basis, maar ook als woonplaats en jacht retraite. Het fort werd in de 12e eeuw en in mindere mate opnieuw in de 16e eeuw verlengd. Echter tijdens de Duitse Boerenoorlog, (1525) kwamen boeren en mijnwerkers en staken het kasteel in brand. Als alternatief werd het daarna gebruikt als staatsgevangenis en had daarom een ​​enigszins sinistere reputatie. Zijn gevangenismuren hebben het tragische lot van veel criminelen gezien. In 1931 werd de vesting, die sinds 1898 door de Aartshertog Eugen van Oostenrijk werd bewoond, opnieuw door een vuur beschadigd. Daarna werd het grotendeels weer hersteld en in 1938 verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het als trainingskamp gebruikt door De Oostenrijkse Gendarmerie (landelijke politie) tot 1987. Sinds die tijd kunnen toeristen Kasteel Hohenwerfen bewonderen.
Vandaag genoten wij van een rondleiding met geweldige uitleg over het leven in het kasteel door de vele honderden jaren heen. En we hadden het geluk dat er sinds 19 april een nieuwe interactieve tentoonstelling in het kasteel gewijd is aan het fascinerende werk van Leonardo da Vinci.
Het gaat niet alleen over Leonardo als uitvinder en architect, maar ook zijn intense belangstelling voor het kunnen vliegen! 1505 beschreef hij de “Codice del Volo” een bekend voorbeeld van moderne bionica (het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan) en probeerde het natuurlijke fenomeen van de vogelvlucht over te dragen aan de kunst van vliegende machines. Dertig interactieve stations en hologrammen zijn in het kasteel opgesteld. Op 4 etages zijn installaties ingericht, zoals het hijsen en transporteren van machines en militaire uitrusting, bouwkunst van kastelen en zijn studies over de vliegkunst van vogels. De kinderen en wij vonden het geweldig wat we allemaal mochten zien en horen over de geschiedenis van dit kasteel.

kasteel-hohenwerfen

27 april 2017

Höglwörther See

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 18:00

Een unieke plek, het Höglwörther meer in het dorpje waar we logeren. Dit meertje bleef na het afsmelten van de Saalachgletschers circa 10.000 jaar geleden als juweeltje over in het landschap. Het voormalige klooster Höglwörth met zijn rococo kerk staat op het schiereiland. Het St. Peter en Paul ingewijd Augustijner klooster werd in 1125 opgericht door Aartsbisschop Konrad I van Salzburg. Het klooster werd ontbonden op 8 juli 1817. Vanmiddag wandelden we rond dit pitoreske meertje.

hoglworther-see

25 april 2017

wandeling om de Hintersee

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 19:30

Na een half uurtje rijden arriveren we vanochtend aan de Hintersee, een romantisch bergmeer op 1313 meter hoogte in het Felbertal. Het meer ontstond in 1495 door een aardverschuiving. We staan versteld van het kristalheldere en smaragdgroene water, het mysterieuze bos en de wild over elkaar gevallen rotsen bekleed met mos. Tijdens onze wandeling om de Hintersee hebben we zicht op de Hochkalter; de tweede hoogste berg in het nationaal park Berchtesgaden en de Blaueiskar met de Blaueisgletscher. We wandelen om het meer (5 km) waarbij we telkens weer even op een bankje plaats nemen om van het prachtige uitzicht te genieten en zodat Trisha en Floris heerlijk kunnen spelen met het water 🙂
hintersee

24 april 2017

Een dagje vertoeven in Salzburg

Filed under: vakantie — Familie Stammen @ 20:30

Op 20 km reisafstand van ons logeeradres de Barmbichlhof ligt de prachtige stad Salzburg. De veelbezochte binnenstad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je naar Salzburg rijdt valt direct de grote Middeleeuwse vesting op die boven de stad uittorent, de bouw van deze vesting Hohensalzburg begon in 1077. Salzburg wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg. Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij Stift Sankt Peter, die uit 696 dateert. De geschiedenis van de dom (kathedraal) van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid. De Romaanse dom brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611. Binnen in deze 86 meter lange en 62 meter brede kathedraal kijk je je ogen uit. We genoten van een wandeling door de Getreidegasse met ons oog op de prachtige uithangborden. Hierbij kwamen we ook aan het geboortehuis van Mozart voorbij. Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart hier geboren. Tijdens onze klim naar de vesting, bezochten we het terras van restaurant Stieglkeller met een uniek uitzicht over de oude stad, waar we genoten van heerlijke warme apfelstrudel 🙂
24-04-salzburg

23 april 2017

Almbachklamm

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 18:00

Gistermiddag kwamen we aan op onze vakantiebestemming voor de aankomende 14 dagen. We mogen genieten van het Berchtesgadener Land in Beieren. We hebben er allemaal enorm veel zin in om hier in de natuur te wandelen 🙂 Vanmiddag vielen we al meteen van de ene verbazing in de andere tijdens een wandeling in het prachtige ruige landschap met vele watervallen in de Almbachklamm. Het ontstaan van de Almbachklamm is begonnen door het smelten van de gletsjers van de laatste ijstijd ongeveer 15.000 jaar geleden. Het smeltwater en later het regenwater sneed zich in de aangrenzende oude landoppervlakten van Ettenberg en Maria Gern en verdeelden hen. De Almbach bereikt via een waterval de Berchtesgadener Ache als een zijstroom, daarna begon hij zich steeds dieper in te snijden. De ontoegankelijke kloofmuren bieden een breed scala van verschillende habitats voor wilde dieren. Tal van insecten en vlinders bewonen de hogere zonnige locaties. Degenen die de kloof op een mistige, niet al te koude, regenachtige dag bezoeken, kunnen een vuursalamander ontmoeten. Gemzen zijn in het beste geval in de zomer bezoekers in de Almbachklamm. Beierse pionieren bouwden 1894 een weg door de 3 kilometer lange klamm. Waarbij er meer dan 320 treden, een tunnel en 29 bruggen werden aangelegd.
almbachklamm

16 april 2017

Vrolijk Pasen!

Filed under: bakken,creatief,happy family — Familie Stammen @ 10:00

vrolijk-pasen

14 april 2017

Met de brugklas skiën in Bottrop (D)

Hoe voel je je als ouders van een geweldige zoon die een beperkt gezichtsvermogen heeft als de mededeling komt “over 14 dagen gaan we met de klas een dagje skiën!” Dan adem je diep in en diep uit en probeer je zo ontspannen mogelijk over te komen op je zoon, maar vanbinnen borrelen heel veel vragen omhoog. Want hoe gaan we dit regelen, wat heeft Sem nodig met 20% gezichtsveld om hieraan deel te nemen? Dan maar meteen een mailtje sturen aan de ambulant begeleider van Koninklijke Visio. Deze stuurt gelukkig snel een berichtje terug met de tip: Neem even contact op met onze expertise leraar bewegingsonderwijs. We hebben telefonisch met hem overlegd en gelukkig stelde hij ons meteen gerust want skiën schijnt juist een goede sport voor personen met een beperkte visus te zijn. Er kwamen fijne tips in het gesprek naar voren zoals :
– de skileerkracht dient ingelicht te worden over Sem zijn slechtziendheid: 20% gezichtsveld, rechter oog is blind, linker oog is kwetsbaar. Het verzoek aan de skileraar is om tijdens de uitleg/ voorbeeld geven dichtbij Sem te staan en aan de kant van zijn linker ziende oog te staan.
– Sem draagt zijn sportbril (vanwege de bescherming van zijn ziende oog)
– Na de instructieles, het advies om niet zelfstandig naar beneden te skiën maar wel als de skileraar Sem wil begeleiden: skileraar bepaald tempo en biedt veiligheid.
– Per post ontvingen wij een geel hesje voor Sem met 3 zwarte stippen (ook verzekeringstechnisch noodzakelijk, voor het geval dat er iets zou gebeuren). Tevens een geel hesje voor de skileraar/ begeleider van Sem.
– Van school werd 1 gymleerkracht gekoppeld aan Sem zodat hij met zijn vragen altijd bij hem terecht kon.
Alle info gaven we door aan de zorgcoördinator van het Elzendaal college met het verzoek dit met de gymleerkracht te bespreken.
Met kloppend hart bracht ik Sem ’s ochtends naar school en sprak nog even met de leerkracht die hem vandaag begeleidt. Met een goed gevoel en ook wetende dat Sem heel sportief is, er enorm veel zin in had, zijn vrienden die er allemaal al zin in hadden, ging ik dan huiswaarts… En wat heeft Sem het weer goed gedaan, Sem heeft “gewoon” aan de skiles deelgenomen en heeft er zo van genoten dat hij zich voor kan stellen om vaker te gaan skiën!! Met z’n vrienden heeft hij veel lol gehad en dat is precies wat we voor hem wensen een gezellige onbezorgde dag met een sportieve activiteit. Super trots op onze kanjer Sem!
bottrop

9 april 2017

Efteling musical Pinokkio

Filed under: theater/ shows — Familie Stammen @ 20:00

Vanochtend werd Trisha met 17 andere kinderen ontvangen door de medewerksters van Efteling Musicals in de Schouwburg Venray. De Kinderen hadden eerder in Zwolle workshops mogen volgen en vandaag mochten ze beide voorstellingen meespelen in de musical Pinokkio. Wat werden wij, peetoom, peettante en vrienden verrast door het prachtige decor en de mooie kostuums en natuurlijk onze lieve stralende Trisha!

musical-pinokkio

Powered by WordPress