4 Seasons in de Maasduinen

23 maart 2019

Landelijke Opschoondag

Filed under: in de natuur,Nationaal Park de Maasduinen,think green — Familie Stammen @ 12:15

Vanochtend las ik in de krant dat vandaag 23 maart 2019 de Landelijke Opschoondag is. Wat betekent deze dag? Het schoolplein vegen, het park opschonen, misschien de straten rondom je huis afvalvrij maken of het gebied rondom je bedrijf of supermarkt aanpakken, tijdens de Landelijke Opschoondag maak je schoon bij jou in de buurt. Niet alleen omdat een schonere buurt prettiger en veiliger is, maar vooral ook omdat het vaak hartstikke gezellig is! Tijdens de Landelijke Opschoondag steek je sámen de handen uit de mouwen.
Onze kinderen vinden het maar raar dat er 1x per jaar een Opschoondag is. Waarom? Omdat we in de natuur altijd afval oprapen en thuis in de afvalbak werpen. Nu hoor ik sommigen denken “waarom ruim je afval van anderen op”? Wij staan daar anders in; wij willen de natuur en de dieren graag helpen en nemen daarom zwerfafval altijd mee. Ter illustratie vandaag geen mooie foto’s van de Maasduinen, maar impressies van wat we helaas regelmatig vinden tijdens wandelingen. De foto rechts onder is van vanochtend tijdens onze wandeling in de buurt van de schaapskooi.

8 februari 2019

Think green/ minimalisme

Filed under: think green — Familie Stammen @ 10:15

Een aantal jaren geleden zijn wij begonnen met minimaliseren. Mij wordt regelmatig gevraagd waarom we daarmee begonnen. De belangrijkste aanleiding is het milieuprobleem. Ons gezin praat regelmatig over onze aarde en hoe het in de toekomst idealer wijze zou moeten veranderen. We zagen documentaires over onder andere de plastic soep en de klimaatveranderingen. Dit zijn grote thema’s, onderwerpen waar niet zomaar een oplossing voor is. Toch waren wij samen het al vrij snel eens: hoe minder spullen we consumeren, hoe minder grondstoffen we gebruiken, hoe minder we de aarde uitputten. Als je terug redeneert zijn veel moderne problemen te herleiden tot het gedrag van de mens. We kunnen daar met z’n allen niet meer omheen. Daar ligt de opdracht voor ons. Zelf volg ik al jaren www.levenzonderafval.com. Een echte aanrader om op de site van Emily-Jane Townly eens een kijkje te nemen.
Misschien ben je zelf (nog) niet zo bezig met deze grote vraagstukken. Dan blijft er toch nog genoeg reden over om te minimaliseren. Want dit proces levert altijd resultaat. Vervuilde stranden, bossen in gevaar, bedreigde diersoorten, watervervuiling; red de aarde!

Powered by WordPress