4 Seasons in de Maasduinen

7 april 2019

Revalidatie Sint Maartenskliniek

Filed under: scoliose en fibromyalgie — Familie Stammen @ 20:30

Vorig jaar was het voor mijn lichaam hoogste tijd voor een revalidatie bij de Sint Maartenskliniek. Ik werd doorverwezen door de reumatoloog en de orthopeed. Samen met vijf andere deelnemers werden we 8 maandagen begeleid in een traject om voor ons zelf een nieuwe juiste balans te vinden.

Naar je lichaam luisteren

Ik weet sinds m’n twaalfde dat ik een dubbele scoliose heb; dit zijn krommingen in mijn ruggenwervel. Mijn spieren moeten dus veel moeite doen om mijn rug recht te houden. Sinds m’n twaalfde ondersteun ik mijn spieren door Mensendieck oefeningen uit te voeren (fysiotherapie ter correctie van je houding). Mijn schouders zijn naar voren gebogen waardoor de anteropositie van mijn hoofd, de laatste jaren voor bijna constante nek- schouder- en hoofdpijn zorgt. De niet-medische term voor scoliose; een kromme rug, maakt in één klap duidelijk wat een scoliose is. Bij een scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd.

C- en S-vormige scoliose

Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met één bocht, spreekt men van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit, en twee bochten heeft, spreekt men over een S-vormige verkromming. De S-vormige verkromming is bij mij van toepassing.
Tevens draait bij mij de wervelkolom ook om haar as (torsie-scoliose), daardoor ontstaat op borsthoogte aan de rugkant een bolling. Een scoliose kan pijn in je rug geven, hoofdpijn, vermoeidheid; naarmate ik ouder werd kreeg ik hier ook mee te maken.

Hoe ontstaat een scoliose?

Soms is een scoliose al bij de geboorte aanwezig, dan heet het congenitale scoliose. Veel vaker ontstaat de aandoening tijdens de groei, zo vlak voor de puberteit, rond de leeftijd van 10 jaar. Een enkele keer ontstaat een scoliose nog later, bijvoorbeeld door veroudering. De oorzaak kan zijn dat er afwijkingen zijn aan het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel.

Hoe wordt een scoliose behandeld?

Hoe eerder je een scoliose ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn. Het hoofddoel van de behandeling is ervoor te zorgen dat je wervelkolom niet verder verkromt. Een behandeling duurt vaak erg lang. Totdat je uitgegroeid bent, blijf je sowieso onder controle bij een orthopeed en fysio- of oefentherapeut.

Oefentherapie

Oefentherapie kent verschillende vormen, denk hierbij aan fysiotherapie, cesartherapie en mensendieck. Al deze therapieën doen net iets anders, maar met hetzelfde doel: de pijnklachten proberen te verminderen en de beweeglijkheid van – in dit geval – de rug verbeteren.
Met alle therapievormen kun je zo goed mogelijk proberen te leven met een scoliose.

Twee jaar geleden werd tevens fibromyalgie gediagnosticeerd. Fibromyalgie is een chronisch, gegeneraliseerd pijnsyndroom. Er is niet heel veel bekend over de oorzaak van fibromyalgie. Klachten bij fibromyalgie uiten zich o.a. in pijn, stijfheid, vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, geheugenverlies. Deze klachten kunnen je dagelijkse functioneren sterk beïnvloeden.

Zoals jullie weten staat ons gezin voor mij bovenaan. Samen met Frans zorg ik voor onze twee geweldige kanjers. Sinds m’n 19e levensjaar werk ik als doktersassistente, eerst fulltime, de laatste jaren 18 uur per week. Ik zet me graag in voor vrijwilligerswerk (vooral met betrekking tot adoptie, special needs, ernstig slechtziend zijn en DSD), ik kook, bak, wandel, fotografeer graag en vind het heerlijk om creatief bezig te zijn met het zelf maken van kleding. Ik ben 7 dagen in de week van ’s ochtends tot ’s avonds bezig en kom meestal nog tijd te kort 😉

Door altijd bezig te zijn pleegde ik roofbouw op mijn lichaam.
Vorig jaar volgde ik dus een revalidatietraject in de Sint Maartenskliniek bij Medinello. Ik weet nu dat ik de constante overdrive gewoon niet volhoud en tevens zorgt voor een verergering van de klachten. De herkenning tijdens de revalidatie weken was zo prettig. Het was een hele fijne groep om samen het traject mee te doorlopen. We kregen de kans om onze ervaringen met elkaar te delen. Zo leerden we ook veel van elkaar.
Na deze revalidatie neem ik bewust tijd om te ontspannen. Bijvoorbeeld door dagelijks tussendoor korte ontspanningsoefening te doen en af en toe een ochtend naar het thermaalbad te gaan en tijd vrij te maken voor een nek- en rug massage. De fysiotherapie oefeneningen horen er al altijd bij en die zullen ook altijd blijven. En voor mij is het heel belangrijk om bewust minder hooi op m’n vork te nemen.
Dit kun je niet van vandaag op morgen aanpassen, ik ben dan ook nog op zoek naar de juiste balans tussen mijn werkzaamheden en mijn lichamelijke klachten. Ik moet er erg aan wennen om hulp te vragen; ik zal toch echt naar mijn lichaam moeten luisteren. Het verdelen van taken is ook een belangrijke stap. En tevens de afwisseling van taken in zitten, staan, lopen.
Andere mensen kunnen de impact niet voelen, ik ben daar zelf verantwoordelijk voor. Ik ga gewoon door en zal proberen mezelf niet meer over te belasten.

Powered by WordPress