4 Seasons in de Maasduinen

31 juli 2023

Wandeling door de Eistobel

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 21:00

Vandaag wandelden we door de “Eistobel” tussen Maierhöfen en Grünenbach. Razendsnelle stroomversnellingen, krachtige waterkolken en donderende watervallen: hier ​​baant de Obere Argen zich al duizenden jaren een weg door de rots-lagen van de Alpen. Tot op de dag van vandaag vormt de rivier met de kracht van het water het landschap en vormt het leefgebied van zeldzame plant- en diersoorten. De resulterende bergkloof, staat bekend als de Eistobel. Het wandelpad voert je langs watervallen en stroomversnellingen, over steile rotswanden en over loopbruggen op duizelingwekkende hoogte. Tussen varens en langs wilde bloemen loopt het pad in de Eistobel langs metershoge rotswanden. Een prachtige belevenis 🙂

30 juli 2023

Naturpfad Senkele met Waldbibliotheek

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 19:30

Tijdens uitstapjes zijn we al een paar keer langs het bordje “Naturpfad Senkele” gereden. Vandaag besluiten we om daar te gaan wandelen. En we kunnen zeggen een wandelroute in deze omgeving doet je telkens weer versteld staan van de prachtige natuur. Ongeveer op de helft van de wandeling midden in het hoge woud staat een pittoresk houten huisje. Er klinkt pianomuziek en de deur staat uitnodigend open. Het blijkt een ‘Waldbibliothek’ te zijn, de enige in de wereld, aldus de beheerder… Inderdaad vind je er tal van boeken. Elke laatste zondag van de maand zijn ze open, wat een toeval en wat een geluk dat wij hier vandaag bij uit komen. Er staat versgebakken cake en koffie klaar voor wandelaars. De beheerder en zijn echtgenote weten veel te vertellen over de culturele wereld in Füssen, waar ze wonen. Na deze verassende pauze wandelen we verder langs de immens hoge bomen, de vele wilde bloemen en af en langs kleine stroompjes 🙂

29 juli 2023

Wandeling vanuit de boerderij

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 18:30

Elke ochtend in de vroegte (Sem en Trisha slapen heerlijk uit 😉 ) wandelen Frans en ik vanuit de boerderij het platteland op. Vanmiddag tussen de buien door hebben we ook zo’n prachtige ronde gewandeld. Over landweggetjes, langs weilanden, door het overweldigende landschap met de mooiste uitzichten over de Allgäuer Alpen. We zien vele roofvogels in de steeds afwisselende wolkenpartijen en we spotten twee reeën. Het geluk van reeën mogen zien is hier in de ochtend heel “normaal”, maar dat we ze nu ook nog ’s middags mogen zien is écht de kers op de taart 🙂

25 juli 2023

Bedevaartskerk Wies te Steingaden

Filed under: happy family,platteland,vakantie,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 17:00

Vanmiddag bezochten we de Bedevaartkerk Wies in Steingaden. Als je er binnenstapt begrijp je meteen waarom dit kerkje, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zoveel bezoekers trekt. De kerk is een mengvorm van barok en rococo en is rijkelijk versierd met beelden en schilderingen in dezelfde stijl. In 1738 werden tranen gezien op een oud houten beeld van de Gegeselde Verlosser. Dit mirakel leidde tot een toevloed van bedevaarders.

23 juli 2023

Wildlife Allgäu

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 11:00

Hier in het Zuiden van Duitsland is het elke dag ontzettend genieten van de natuur en de dieren 🙂

18 juli 2023

Wandeling over het Drakenpad in Rosshaupten

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 20:30

Drachenweg in Roßhaupten

Deze wandeltocht biedt veel afwisseling met fantastische uitzichten en tevens mysterieuze en smalle bospaden. We parkeerden op de parkeerplaats bij het Kurpark in Roßhaupten. Je wordt overweldigd door de schoonheid van deze omgeving. Voordat het Drakenpad start wandel je eerst door een prachtig oerbos met een rond 1900 aangelegde Kruistocht, die via 14 kruisweg-stations leidt naar de ‘Calvarienberg’. Deze stations zijn ontworpen en gegoten in een ijzergieterij aan de Achensee in Tirol. Net voordat het Drakenpad start kom je op een plek waar je magnifiek uitzicht hebt op de Allgäuer Alpen. Van elke Alp top kun je op het bordje lezen welke naam deze heeft. Het is een wandeling van ruim 6 kilometer en is zeer de moeite waard!

17 juli 2023

Wandeling in Füssen

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,wandeling,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 20:30

Vanuit de boerderij rijden we in 20 minuten naar Füssen. Dit stadje ligt in de Ostallgäu in Beieren op de grens met Oostenrijk. Füssen is de ideale vakantiebestemming voor excursies en wandelingen in de omliggende bergen en kasteel Neuschwanstein. Het Auerhaanpad ligt op ongeveer 800 meter van het centrum van Füssen en is een geweldig avonturenpad langs rivier de Lech. Je kunt er wandelen op een boomkronenpad en vanuit de hoogte genieten van het bos en de natuur. Ook heb je een schitterend uitzicht op de Lech, met als highlight de Lechfall. Aansluitend maken we nog een wandeling door de oude steegjes van het stadje Füssen. Waar de Romantische Strasse, de Via Claudia Augusta en de Duitse Alpenstraße elkaar ontmoeten, ligt dit historische stadje. De dromen van twee koningen liggen aan de poorten van de stad: kasteel Neuschwanstein en kasteel Hohenschwangau. In Füssen is er meer dan 2000 jaar levende geschiedenis, die begon bij de Romeinen en een eerste bloeitijd beleefde met keizer Maximiliaan I. De tweede volgde met de sprookjeskoning Ludwig II.
De hoogste stad van Beieren inspireert met middeleeuwse straatjes, enkele historische gebouwen, de oude stadsmuur en nog veel meer. Talrijke gezellige cafés en restaurants, winkeltjes en pleinen nodigen uit tot een fijne wandeling.

15 juli 2023

Op vakantie

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,Zuid Duitsland — Familie Stammen @ 20:30

Aangezien wij allemaal elk jaar ontzettend genieten van de prachtige natuur in Duitsland, was de keuze ook dit jaar weer vanzelfsprekend. We mogen 3 weken onthaasten, samen genieten van prachtige wandelingen, dieren, pittoreske dorpjes en stadjes en een pretpark. Dit keer in het Allgäu (Beieren), een voor ons bekend vakantie adres waar we vier jaar geleden ook zijn geweest. Vanuit de boerderij hebben we prachtig uitzicht op de Allgäuer Alpen, de natuur en het witte kerkje van het dorpje.

3 juni 2023

Party time!

Filed under: feestje,happy family,platteland,vriendschap — Familie Stammen @ 11:30

Gisteravond hebben we met z’n vieren ontzettend genoten van een Duits feestje. Onze vrienden Andrea & Karl-Josef zijn 40 jaar getrouwd en dat werd gevierd op een prachtige locatie in Kalkar – Niedermörmter in Restaurant de Mühlenhof.
In deze historische ambiance werden we buiten ontvangen met een heerlijk drankje.
En terwijl we net gearriveerd zijn roept uit de verte een enthousiaste bekende stem “meisje”! Het is dokter Blumberg; de dokter waar ik als doktersassistente lang geleden met heel veel plezier gewerkt heb. Als even later de oud collega’s de tuin inlopen roepen ook zij allemaal “meisje”! Sem en Trisha vonden dit héél grappig 🙂 ik had ze al eens verteld dat mijn naam in Duitsland wel eens als lastig uit te spreken word ervaren en zo ben ik 4,5 jaar altijd aangesproken met “meisje”. Prachtige herinneringen liggen daar; ik was 20 jaar toen ik fulltime in de plattelands huisartsenpraktijk startte. Dr. Blumberg, een arts die altijd zeer bevlogen was, altijd een grapje maakte, een groep collega’s die elke dag samen enthousiast aan het werk waren. We hadden een uitgebreid takenpakket van afspraken maken, bloedafname, wondverzorging, longfuncties, ecg’s tot infuus aanleggen. Destijds leerde ik Andrea kennen, zij en haar man werden peetouders van onze Sem en Trisha. Ze zijn altijd super geïnteresseerd in wat de kinderen doen en beleven, een heel groot geluk dat ons pad zich 32 jaar geleden heeft gekruist. Met de andere collega’s voelt het telkens net zo vertrouwd als vroeger. Iedereen heeft alleen maar warme herinneringen aan onze werkplek. Dokter Blumberg heeft tot ver na de pensioenleeftijd doorgewerkt en is nu onlangs dan toch van zijn welverdiende vrije tijd gaan genieten.
Mocht je eens een uitstapje naar deze prachtige omgeving in Kalkar willen maken, hieronder vind je nog wat info. Het herkenningspunt van Restaurant “de Mühlenhof” is de monumentale Düffelsmühle, die al in de 12e eeuw werd gebruikt als verdedigingstoren voor kasteel Boetzelaer. Het huidige restaurant Mühlenhof is sinds 1985 gesitueerd in de voormalige boerderij welke dateert uit 1921. In 1990 werd rond de Mühlenhof een openbare golfbaan aangelegd, de Mühlenhof Free Golf Course. Het restaurant wordt veel bezocht door fietsers en wandelaars, niet in de laatste plaats vanwege de directe ligging aan de Via Romana tussen Xanten en Nijmegen. www.muehlenhof.net

28 mei 2023

Moeder Fuut en haar kuiken

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 11:30

Wat een geluk, vanochtend konden we schattige jongen van de Fuut bewonderen 🙂

De donkere oorpluimen geven deze trekvogel zijn karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel.
Nesten worden bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. De jongen zijn zwart-wit gestreept.
In het voorjaar bouwt een Futenpaar een speelnest op het water waarop ze uiteindelijk paren. Kort daarna bouwt het paar samen langs de waterkant een steviger drijvend nest, dat aan de oevervegetatie wordt verankerd. In het nest worden 3 tot 4 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die later verkleuren tot geel en bruin. Beide ouders broeden deze om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt, kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving. De kuikens hebben camouflagekleuren, die na enige tijd veranderen in het verenkleed van de ouders. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen de kuikens al zwemmen. Toch nemen de ouders ze vaak op de rug mee, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd. Na ongeveer tien weken zijn de jongen al zelfstandig.

Older Posts »

Powered by WordPress