4 Seasons in de Maasduinen

29 april 2016

Laatste vakantiedag in de Eifel

Filed under: happy family,vakantie — Familie Stammen @ 20:00

Het weekje vakantie in de prachtige Eifel is omgevlogen. Vandaag hebben de kinderen en Floris aan het riviertje achter de Nattenheimer mühle gespeeld en ook hebben ze geduldig geprobeerd om een vis te vangen. ’s Avonds zijn we nog even gaan kijken bij het melken van de koeien en daarna kwam boer Lothar met de labeltjes voor de nieuw geboren kalfjes. Deze week zijn er 2 meisjes geboren en die mochten de naam Trisha en Marjolein krijgen, heel bijzonder! Trisha is dan ook super trots. We zijn op kraamvisite geweest en de kalfjes zijn heel erg schattig. Tijdens het afscheid nemen kwam ook hond Lilly gezellig om knuffels vragen, ze is echt een hele lieve hond! Dit vakantieadres is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen, de gastgevers zijn ongelofelijk hartelijk en doen er alles aan zodat het je aan niets ontbreekt. Wij komen heel graag weer terug bij de familie Tilkes www.nattenheimer-muehle.de

29-04-2016

28 april 2016

Wild- & Belevenispark Daun

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 20:00

Het Wild- & Belevenispark is beroemd, niet alleen om de vele soorten wilde dieren die er in hun natuurlijke omgeving leven. Het landschap is bebost met loof- en naaldbomen. Er zijn bergen, dalen, beekjes en ondoordringbaar struikgewas. Het park ligt centraal in de mooie Vulkaaneifel. Met je eigen auto rij je stapvoets de 8 kilometer lange route af, waarbij je kunt stoppen waar je wilt. Gezien de koude temperaturen deze week, leek ons dit een ideaal uitstapje. We starten na binnenkomst bij de valkenier, die met een kerkuil, een uhu en een valk een vrijevlucht demonstratie geeft. We mogen zelfs met een roofvogel op de foto.
roofvogels

Na al deze indrukken vervolgen we het pad in het park, komen langs apen, edelherten, wilde zwijnen met hele schattige jonkies, lama’s en ezels. Een prachtig park, waarbij het zo mooi is dat de dieren niet in hokjes zitten maar zich vrij door het bos bewegen. Aan het einde van de rit is een speelpark voor de kinderen en een restaurantje.
collage-2016-05-012

27 april 2016

Een dagje Trier

Filed under: vakantie — Familie Stammen @ 20:00

De oudste stad van Duitsland (meer dan 2000 jaar), Trier is gelegen in een verwijding van het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. De stad ligt op 30 minuten rijden van ons vakantie adres in Nattenheim. Er zijn vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook vele andere beschermende monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Een aantal hiervan staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een indrukwekkende geschiedenis gaat hier hand en hand met een eigentijds heden. We genoten samen van een dagje in deze bijzondere stad!

trier

26 april 2016

Kastelen in de Süd Eifel

Filed under: vakantie — Familie Stammen @ 20:00

Vlak in de buurt van ons logeeradres staan 2 mooie kastelen. Kasteel Rittersdorf (anno ca. 1200) ten noorden van Bitburg, is sinds zijn ontstaan bijna geheel in oorspronkelijke staat behouden gebleven. Tegenwoordig herbergt dit kasteel een klein streekmuseum en in de gotische ridderzaal een dependance van de burgerlijke stand van de gemeente Bitburg. Bovendien is hier een restaurant gevestigd, waar exclusieve Duitse gerechten en geselecteerde wijnen worden geserveerd. Het kasteel is bekend om zijn bijzondere poort. Regelmatig worden in de burchtzaal traditioneel middeleeuwse riddermaaltijden georganiseerd. Na de begroeting door de kasteelheer met zijn gevolg, wordt door de knechten en dienstmaagden in middeleeuwse kledij het diner geserveerd. Minstreels, goochelaars én de origineel gedecoreerde riddertafel dragen bij tot het proeven van de middeleeuwse sfeer. Een 12 kilometer oostelijk ligt het unieke kasteel Malberg dat bestaat uit verschillende huizen, de arcade, brouwerij, kapel en 2 prachtige tuinen. De eerste vermelding van het kasteel stamt uit het jaar 1008. Vele eeuwen speelde de toenmalige burcht in Malberg een belangrijke politieke rol en was de burcht de thuisbasis voor verscheidene edelheren. De bekendste Heer van Malberg was Ridder Kuno, die vanwege zijn heldhaftigheid in militaire dienst grote beroemdheid verwierf. In 1708 gaf de voorname en gecultiveerde eigenaar, Johann Werner von Veyder, de venetiaanse architect Matteo Alberti, opdracht het barokke kasteel van Malberg te bouwen en het hele landgoed te veranderen in een representatieve residentie. De mooi gerestaureerde zalen van het kasteel zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding op zaterdagmiddag van april tot oktober.
kastelen

25 april 2016

Teufelsschlucht Ernzen

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 20:00

Tussen de plaatsjes Irrel en Bollendorf, vlakbij de grens met Luxemburg ligt de Teufelsschlucht (duivelskloof). De kloof is bijna 30 meter diep. We wandelden door een grillig rotsgebied. Onderweg zijn er trappen en flinke afdalingen.
De wandeling is een belevenis en wanneer je tussen de gigantische rotsblokken loopt en via de trappen omhoogklimt of weer naar beneden gaat zie je pas hoe imposant en indrukwekkend dit natuurgebied is. De rotskloven zijn circa 20 miljoen jaar geleden ontstaan door aardkorstverschuivingen in de toenmalige kustzone van de Liaszee die zelfs 190 miljoen jaar oud is. De naam “Teufelsschlucht” is heel lang geleden onstaan. Men kon niet geloven dat dit het werk van de natuur kon zijn, deze enorme rotspartijen en kloven, dus men dacht dat het wel het werk van duivel moest zijn. Na de kloof wandelden we naar de Irreler Wasserfälle, en van daaruit naar het natuurparkcentrum. Aan de andere kant van de parkeerplaats is de ingang van het vorig jaar geopende Dinopark.
teufelsschlucht
De kinderen wandelen enthousiast met ons door het Dinopark. Een rondgang leidt ons langs 420 miljoen jaar geschiedenis. Meer dan 100 levensgrote reconstructies, prehistorische dieren tot aan de eerste mensen, brengen de oertijd tot leven. Onderweg zijn er leuke activiteiten, je kan een dinosaurusskelet uitgraven, zand zeven waar kleine stukjes haaientand in te vinden zijn. Wat een prachtige dag, waarbij we ruim 8,5 kilometer gewandeld hebben.
dinosaurierpark

24 april 2016

Op vakantie in de Eifel (D)

Filed under: happy family,in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 20:00

Gistermiddag kwamen we aan op ons vakantieadresje Nattenheimer Mühle in de Zuid Eifel. ’s Avonds nodigde de zoon van Klaus ons uit om ons de volgende ochtend een rondleiding te geven op zijn boerderij. Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen. We logeren bij zijn ouders en hoeven alleen de straat over te steken om de boerderij te bezoeken. We worden hartelijk ontvangen door zijn vrouw Monika, hun zoon Simon en hun dochter Sarah en hun lieve hond Lilly. Samen laten ze ons hun boerderij zien waar ze 200 melkkoeien verzorgen. Er borrelen veel vragen op en ze worden allemaal geduldig en uitgebreid beantwoord. We maken kennis met hele jonge kalfjes en kalfjes die al een paar weken oud zijn. In een volgende grote ruimte vertelt het gezin trots over hun melkrobot. Dit is heel interessant. De koeien beslissen zelf wanneer ze gemolken willen worden, de robot zoekt met laserstralen de uier van de koe en start daarna met melken. Het succesvol melken met behulp van een robot is “bedrijfsvoering nieuwe stijl”, waarbij de beslissingen worden verlegd van de veehouder naar de koe. We worden meegenomen achter de schermen waar de computer van de robot staat. De boer krijgt veel informatie binnen via dit systeem. Het melkrobotsysteem is ontworpen om de gezondheid en het welzijn van dieren te verbeteren. Dankzij het ontwerp heeft de koe bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot de robot. Bovendien wordt de koe niet in een bepaalde houding in de melkunit gedwongen. Om de uiergezondheid te verbeteren, wordt de speen op een hygiënische wijze behandeld. Ook worden de melkcups op een zeer hygiënische manier aangebracht. Tegelijkertijd worden talloze gegevens verzameld, waardoor de boer ziektes kan vermijden en de gezondheid van de hele kudde kan verbeteren. De koe bepaalt zelf wanneer ze eet, wanneer ze zich laat melken of wanneer ze gaat liggen. Daardoor wordt haar welzijn verbeterd. Op deze manier kan de levensproductie verhoogd worden door extra aandacht te besteden aan koecomfort. Bovendien zorgt voldoende ruimte in de stal ervoor dat de koe haar natuurlijke gedrag kan tonen, waardoor ze zich nog beter voelt. We zijn onder de indruk van het boerenbedrijf van Lothar en Monika Tilkes. Ongeveer 60 van de 200 koeien worden nog dagelijks zelf gemolken en daarvoor kregen we ook een uitnodiging. ’s Avonds gingen Trisha en mama mee de melkstal in. Er worden 16 koeien tegelijk gemolken, aan elke kant staan 8 koeien. De boer maakt eerst de uiers schoon en sluit daarna de zuigers van de melkmachine aan. Bij elke koe geeft een metertje aan hoeveel liters er gemolken worden. Dit varieert sterk per koe, we hebben getallen gezien tussen 6,5 en 19 liter per koe. Als de koe klaar is wordt de uier ontsmet. Daarna gaan de koeien terug naar de stal. Trisha en ik vonden het heel interessant en Trisha mocht ook een klein beetje helpen.
boerderij

17 april 2016

Lente in de Maasduinen

Filed under: happy family,in de natuur,Nationaal Park de Maasduinen — Familie Stammen @ 14:15

Vanochtend begeleide de lentezon onze ochtendwandeling langs het Driessenven. Door de vele wolken “verplaatste” de zon zich steeds naar een andere plek in de natuur, soms was de zon bij ons, soms voor ons uit, of achter ons. We voelden, hoorden en zagen de lente ontwaken. De vogels fluiten volop, de bomen hebben al kleine blaadjes en er is al wat bloesem te zien, heerlijk!
lente

Teckel Floris

Filed under: Nationaal Park de Maasduinen — Familie Stammen @ 14:00

Onze grappige, ondeugende, eigenwijze, lieve Floris heeft vanochtend weer genoten in de Maasduinen. Zoals elke zaterdag en zondagochtend wandelen we samen in de natuur. Hij geniet van het rennen, het spelen met een dennenappel en soms wil hij wel eens even zoals vanochtend graven aan een konijnenholletje. Het grappige is dat je eerst alleen nog maar een klein stukje staart van ‘m ziet en na een poosje komt hij volledig onder het zand zittend eruit. En wat kan hij dat dan mooi oplossen, hij schudt zich eens even flink uit en jawel daarna kruipt hij gewoon weer in ’t holletje! Maar als z’n gezin verder wandelt en we roepen ‘m dan komt ie snel naar ons toe gerend, heerlijk!

floris

2 april 2016

Moestuintje

Filed under: creatief — Familie Stammen @ 17:00

We hadden er al langer onze gedachtes over, maar nu is het dan zover! We zijn gestart met het aanleggen van een klein moestuintje. Bij Albert Heijn kun je nog tot en met 3 april 2016 sparen voor moestuintjes. Eerlijk gezegd ik kom nooit bij de Albert Heijn, maar gelukkig kreeg Trisha een heleboel pakketjes van mijn lieve collega. Trisha vond het heerlijk om op een schoteltje 50 ml water op het kokostablet te gieten, wat daarna veranderd in potgrond. Daarmee vulde ze het potje tot 1 cm van de rand. Vervolgens het zaadmatje op de potgrond in het potje gelegd en afgesloten met nog een laagje potgrond. De eerste zaadjes kunnen nu gaan kiemen, we zijn benieuwd!
02-04-2016

Powered by WordPress