4 Seasons in de Maasduinen

9 januari 2024

Welkom op ons blog!


Op ons blog kun je genieten van foto’s die we maken tijdens onze wandelingen in de natuur. Rondom Nationaal Park de Maasduinen, maar ook de wandelingen die we maken tijdens onze vakanties in Duitsland delen we hier, wellicht ontdek je zo een mooi plekje om zelf naar toe te gaan. In ons gezin mogen wij zorgen voor twee bijzondere kinderen, beide geboren in het prachtige China. Ouders (en aanstaande ouders) vinden hier informatie over de special needs; visuele beperking, oogprothese en DSD. Heb je een vraag of opmerking neem gerust contact met ons op via emailadres: 4seasonsmaasduinen@hotmail.nl

23 september 2023

Maaspark Ooijen Wanssum

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 11:00

Hou je van vogels spotten? Een ideale plek hiervoor is een wandeling in het Maaspark Ooijen Wanssum.
Deze ochtend mochten we aalscholvers, reigers, witte zwanen, een zwarte zwaan, eenden en een bonte specht bewonderen 🙂

8 september 2023

Sunrise

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 11:00

Ochtendwandeling bij ’t Sohr 🙂

28 mei 2023

Moeder Fuut en haar kuiken

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 11:30

Wat een geluk, vanochtend konden we schattige jongen van de Fuut bewonderen 🙂

De donkere oorpluimen geven deze trekvogel zijn karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel.
Nesten worden bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. De jongen zijn zwart-wit gestreept.
In het voorjaar bouwt een Futenpaar een speelnest op het water waarop ze uiteindelijk paren. Kort daarna bouwt het paar samen langs de waterkant een steviger drijvend nest, dat aan de oevervegetatie wordt verankerd. In het nest worden 3 tot 4 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die later verkleuren tot geel en bruin. Beide ouders broeden deze om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt, kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving. De kuikens hebben camouflagekleuren, die na enige tijd veranderen in het verenkleed van de ouders. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen de kuikens al zwemmen. Toch nemen de ouders ze vaak op de rug mee, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd. Na ongeveer tien weken zijn de jongen al zelfstandig.

21 mei 2023

Familie zwaan

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 13:30

Vanochtend bij ’t Sohr héle schattige zwanen jongen mogen bewonderen 🙂

Het zwanen (echt)paar heeft zich genesteld op de grond, dicht bij de waterrand. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden. Het vrouwtje heeft hier ongeveer 38 dagen op de eieren (met een doorsnee van ongeveer 11 cm) gebroed. In het begin zijn de eieren mat grijsgroen, na een paar weken worden ze glanzend en bruinig. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. De zwanen hebben per jaar één broedsel.
De jongen blijven een heel jaar bij hun ouders. Voor vogels is dat erg lang. De jongen verlaten wel al snel overdag samen met hun ouders het nest op zoek naar voedsel. Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterplanten. Met de brede snavel kunnen zij waterplanten gemakkelijk afbreken. Ze duiken nooit zo diep dat ze volledig onder water gaan. Soms zijn alleen de staart en de achterpoten te zien, als de zwaan op zijn kop staat en met de poten trappelt om de diepste planten op te vissen (grondelen). Ook grazen ze op weiden. Na 4 tot 5 maanden kunnen de jongen al vliegen. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Wanneer ze het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen, verjagen de ouders de jongen. In het derde jaar zijn de vogels echt volwassen.

Powered by WordPress