4 Seasons in de Maasduinen

28 mei 2023

Moeder Fuut en haar kuiken

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 11:30

Wat een geluk, vanochtend konden we schattige jongen van de Fuut bewonderen 🙂

De donkere oorpluimen geven deze trekvogel zijn karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel.
Nesten worden bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. De jongen zijn zwart-wit gestreept.
In het voorjaar bouwt een Futenpaar een speelnest op het water waarop ze uiteindelijk paren. Kort daarna bouwt het paar samen langs de waterkant een steviger drijvend nest, dat aan de oevervegetatie wordt verankerd. In het nest worden 3 tot 4 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die later verkleuren tot geel en bruin. Beide ouders broeden deze om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt, kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving. De kuikens hebben camouflagekleuren, die na enige tijd veranderen in het verenkleed van de ouders. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen de kuikens al zwemmen. Toch nemen de ouders ze vaak op de rug mee, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd. Na ongeveer tien weken zijn de jongen al zelfstandig.

21 mei 2023

Familie zwaan

Filed under: in de natuur,Noord Limburg,platteland,wandeling — Familie Stammen @ 13:30

Vanochtend bij ’t Sohr héle schattige zwanen jongen mogen bewonderen 🙂

Het zwanen (echt)paar heeft zich genesteld op de grond, dicht bij de waterrand. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden. Het vrouwtje heeft hier ongeveer 38 dagen op de eieren (met een doorsnee van ongeveer 11 cm) gebroed. In het begin zijn de eieren mat grijsgroen, na een paar weken worden ze glanzend en bruinig. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. De zwanen hebben per jaar één broedsel.
De jongen blijven een heel jaar bij hun ouders. Voor vogels is dat erg lang. De jongen verlaten wel al snel overdag samen met hun ouders het nest op zoek naar voedsel. Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterplanten. Met de brede snavel kunnen zij waterplanten gemakkelijk afbreken. Ze duiken nooit zo diep dat ze volledig onder water gaan. Soms zijn alleen de staart en de achterpoten te zien, als de zwaan op zijn kop staat en met de poten trappelt om de diepste planten op te vissen (grondelen). Ook grazen ze op weiden. Na 4 tot 5 maanden kunnen de jongen al vliegen. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Wanneer ze het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen, verjagen de ouders de jongen. In het derde jaar zijn de vogels echt volwassen.

14 mei 2023

Moederdag uitje

Filed under: feestje,happy family,in de natuur — Familie Stammen @ 20:45

Vandaag hebben we met z’n viertjes genoten van het wandelen door het dierenpark Anholter Schweiz. Het is daar zo mooi en zeer ruim opgezet. Een wandeling is al gauw 6 km. Sem heeft ook van de dieren kunnen genieten door het gebruik van zijn mono-kijker. Zeer enthousiast was Sem toen we bij het grote natuurlijke verblijf van de wolven, zomaar op een metertje afstand een hele poos “zij aan zij” met een wolf liepen; kippenvel! Trisha heeft genoten van alle dieren en vooral van haar lievelingsdier de otter. Samen met Sem heeft ze karpers gevoerd, wat zijn dit gróte vissen! Je kijkt je ogen uit in dit park, uiteraard naar de dieren maar ook naar de prachtige natuur en uiteraard het meertje met op het schiereilandje het “Schweizerhäuschen”.
Alle dieren leven in ruim opgezette verblijven, veelal een kopie van de werkelijke leefomgeving. Je kunt er onder andere de volgende dieren zien: ooievaars, eenden, herten, schapen, otters, wasberen, wilde zwijnen, wolven, een lynx, dwergmuizen, pauwen, steenmarters, beren en nog veel meer 🙂

Geschiedenis
Als herinnering aan zijn huwelijksreis wilde Vorst Leopold zu Salm-Salm (18-07-1838 – 16-02-1908) een kopie creëren van het Vierwoudsteden meer in Zwitserland. Hij liet hout en stenen met boten en paard met wagen naar Anholt brengen. Hier bouwde hij een 56 hectare groot biotoop met Europese dieren en het Zwitserse Chalet.

5 mei 2023

Dagje Den Bosch

Filed under: happy family,vakantie — Familie Stammen @ 20:25

Vandaag zijn we gezellig een dagje op pad. We starten onze stadwandeling in Den Bosch bij het centraal station. Vanaf hier valt je oog meteen op de gouden draak bij de Drakenfontein op de rotonde. We steken over op een regenboog-zebrapad en wandelen rechtdoor richting rivier de Dommel. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de oude treurwilgen die langs het water staan. De Hinthamerstraat brengt ons naar de Markt. Vandaag vol met kraampjes; groente, fruit, bloemen, kaas, paddenstoelen, brood en broodjes. Hier staat het beeld van Jeroen Bosch, zijn voormalige thuis De Kleine Winst (het groene huis), het Stadhuis en de Moriaan. De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. We genieten van alle indrukken en als het rond het middaguur helaas flink gaat regenen gaan we snel bij Salon de Roosekrans naar binnen, het gebouw dateert uit de 15e eeuw. Na de middag kunnen we helaas niet rustig door Den Bosch wandelen want het bleef fiks regenen. We gaan zeker nog eens terug op een zonnige dag om het historische stadje beter te bekijken.

3 mei 2023

Samen genieten in de natuur

Filed under: happy family,in de natuur,platteland,vakantie,wandeling — Familie Stammen @ 19:00

Samen in de natuur zijn is altijd een feestje. Trisha op zoek naar visjes en ik probeer het “wildlife” hier op het platteland vast te leggen met m’n camera. Allebei verdiept in wat we mogen zien en beleven, ieder met z’n eigen passie. Samen enthousiast over wat er telkens te ontdekken is. Vandaag heeft Trisha de Voorn en de Brasem gespot. Op het water dobberde een Kuifeend paartje, ganzen en zwanen voorbij. Verderop in het midden van een vennetje zat een Aalscholver zijn verenkleed te drogen 🙂

Powered by WordPress