4 Seasons in de Maasduinen

27 september 2020

Canto Ostinato

Filed under: theater/ shows — Familie Stammen @ 20:45

Vanmiddag beleefde Sem samen met mij en twee collega’s in Asperden bij het Kloster Graefenthal het pianoconcert Canto Ostinato. De drie pianisten; Dorothea Schokking, Theo de Best en Christa Kneppeck ontvoerden de luisteraars in de wereld van de Nederlandse komponist Simeon ten Holt. In deze spirituele omgeving van het voormalige klooster vergeet je de tijd en je omgeving.
Het minimalistische werk Canto Ostinato is een tonale compositie van variabele lengte voor toetsinstrumenten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012). Het stuk werd gecomponeerd tussen 1973 en 1976 onder de naam Perpetuum. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel Canto Ostinato gekozen. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. De première van het stuk werd uitgevoerd op 25 april 1979 in de Ruïnekerk te Bergen (Noord-Holland). Het is nu een van de meest populaire en meest gespeelde hedendaagse Nederlandse composities. Sem en wij allemaal waren erg onder de indruk van dit prachtige pianoconcert.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress