4 Seasons in de Maasduinen

28 april 2017

Kasteel Hohenwerfen

Filed under: in de natuur,vakantie — Familie Stammen @ 19:30

Vanochtend werden we tijdens het openen van de rolluiken in ons vakantieverblijf op de boerderij verrast door een wit landschap buiten! Het heeft vannacht een beetje gesneeuwd! In de planning staat een bezoek aan een groot indrukwekkend kasteel, we nemen onze handschoenen, sjaal en mutsen mee en rijden een half uurtje richting Werfen in Oostenrijk. Onderweg gaat het steeds meer en harder sneeuwen. Dit alles maakt het tot een sprookjesachtige belevenis. Vanaf de parkeerplaats maken we een klim naar de berg waarop het kasteel Hohenwerfen staat, hoog boven de Oostenrijkse stad Werfen in de Salzachvallei, circa 40 kilometer ten zuiden van Salzburg. Het kasteel is omringd door de Berchtesgadener Alpen en het aangrenzende Tannengebirge. Het kasteel is een zus van het kasteel Hohensalzburg, dat dateert uit de 11e eeuw. Tussen 1075 en 1078 werd het gebouwd door de orde van aartsbisschop Gebhard van Salzburg als een strategisch bolwerk boven op de hoge rots. Gebhard, een bondgenoot van paus Gregoria VII en de anti-koning Rudolf van Rheinfelden, hadden drie grote kastelen gebouwd om de Salzburgse aartsbisschop tegen de krachten van Koning Henry IV te beschermen: Hohenwerfen, Hohensalzburg en het Petersberg Kasteel in Friesach in Karinthië. In de daaropvolgende eeuwen hielp Hohenwerfen de heersers van Salzburg, de prins-aartsbisschoppen, niet alleen als militaire basis, maar ook als woonplaats en jacht retraite. Het fort werd in de 12e eeuw en in mindere mate opnieuw in de 16e eeuw verlengd. Echter tijdens de Duitse Boerenoorlog, (1525) kwamen boeren en mijnwerkers en staken het kasteel in brand. Als alternatief werd het daarna gebruikt als staatsgevangenis en had daarom een ​​enigszins sinistere reputatie. Zijn gevangenismuren hebben het tragische lot van veel criminelen gezien. In 1931 werd de vesting, die sinds 1898 door de Aartshertog Eugen van Oostenrijk werd bewoond, opnieuw door een vuur beschadigd. Daarna werd het grotendeels weer hersteld en in 1938 verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het als trainingskamp gebruikt door De Oostenrijkse Gendarmerie (landelijke politie) tot 1987. Sinds die tijd kunnen toeristen Kasteel Hohenwerfen bewonderen.
Vandaag genoten wij van een rondleiding met geweldige uitleg over het leven in het kasteel door de vele honderden jaren heen. En we hadden het geluk dat er sinds 19 april een nieuwe interactieve tentoonstelling in het kasteel gewijd is aan het fascinerende werk van Leonardo da Vinci.
Het gaat niet alleen over Leonardo als uitvinder en architect, maar ook zijn intense belangstelling voor het kunnen vliegen! 1505 beschreef hij de “Codice del Volo” een bekend voorbeeld van moderne bionica (het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan) en probeerde het natuurlijke fenomeen van de vogelvlucht over te dragen aan de kunst van vliegende machines. Dertig interactieve stations en hologrammen zijn in het kasteel opgesteld. Op 4 etages zijn installaties ingericht, zoals het hijsen en transporteren van machines en militaire uitrusting, bouwkunst van kastelen en zijn studies over de vliegkunst van vogels. De kinderen en wij vonden het geweldig wat we allemaal mochten zien en horen over de geschiedenis van dit kasteel.

kasteel-hohenwerfen

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress